Πατησίων 5, Ομόνοια, 10436 Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
Παρατηρητήριο Βελανιδιάς
Βρίσκεστε στη σελίδα: Νέα - Άρθρα
26/9/2009 Πεταλούδες ξεγελούν τα μυρμήγκια και απαιτούν ειδική μεταχείριση

Η ευρωπαϊκή πεταλούδα Maculinea rebeli είναι χαριτωμένη αλλά σατανική. Ορισμένες από τις φαινομενικά αθώες πεταλούδες που θαυμάζουμε το καλοκαίρι έχουν στην πραγματικότητα σατανικές τακτικές επιβίωσης: Ξεγελούν τα μυρμήγκια ώστε να ανατρέφουν τα μικρά τους και να τα προσέχουν μάλιστα περισσότερο κι από την ίδια τη βασίλισσα της μυρμηγκοφωλιάς.
Οι προνύμφες της ευρωπαϊκής πεταλούδας Maculinea rebeli εκπέμπουν μια ουσία που μιμείται τη μυρωδιά μέσω της οποίας τα μυρμήγκια αναγνωρίζουν το ένα το άλλο. Μένουν έτσι μέσα στη μυρμηγκοφωλιά και όταν γίνουν κάμπιες αρχίζουν να ζητούν φαγητό όπως κάνουν και οι προνύμφες των μυρμηγκιών.
Όμως οι νεογέννητες πεταλούδες δεν αρκούνται στα δωρεάν γεύματα. Παράγουν επίσης τους ίδιους ανεπαίσθητους ήχους που εκπέμπει η βασίλισσα των μυρμηγκιών, έτσι ώστε να διεκδικούν ειδικά προνόμια: Σε περίπτωση κινδύνου, τα μυρμήγκια εργάτες σπεύδουν να σώσουν τις προνύμφες της πεταλούδας αφήνοντας τα δικά τους μικρά σε δεύτερη προτεραιότητα.
Η ομάδα του Τζέρεμι Τόμας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε μάλιστα ότι, σε περίοδο έλλειψης τροφής, τα μυρμήγκια-τροφοί σκοτώνουν τις δικές τους προνύμφες για να τις ταΐσουν στις κάμπιες της πεταλούδας.
Στη φύση, η βασίλισσα των μυρμηγκιών και οι κάμπιες της M.rebeli ζουν σε διαφορετικούς χώρους της αποικίας και δεν συναντώνται ποτέ. Οι ερευνητές, όμως, προχώρησαν σε ένα ακόμα πείραμα για να διαπιστώσουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει η απάτη των πεταλούδων:
Όταν τοποθέτησαν μια κάμπια και τέσσερις αληθινές βασίλισσες στον ίδιο θάλαμο, οι βασίλισσες αρχικά επιτέθηκαν στο παρείσακτο έντομο. Όμως τα μυρμήγκια εργάτες σύντομα παρενέβησαν στον καβγά, δαγκώνοντας τις πραγματικές βασίλισσές τους και αναγκάζοντάς τες να περιμένουν στη γωνία όση ώρα περιποιούνταν τη δόλια κάμπια.
Πηγή: www.in.gr

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων από Τα παράξενα της Φύσης

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων

Eπισκέψεις
To δικτυακό μας τόπο έχουν επισκεφθεί 147548 φορές 15757 μοναδικοί επισκέπτες.
Τοποθεσία

Δείτε την ακριβή θέση των γραφείων του συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου σε Google maps
Χορηγοί

©2009 Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Web developement & design: QV-WEB