Πατησίων 5, Ομόνοια, 10436 Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Παρατηρητήριο Βελανιδιάς
Βρίσκεστε στη σελίδα: Νέα - Άρθρα
26/9/2009 Μοναδικός μύκητας μετατρέπει το ξύλο σε φυσικό αέριο

Ένας μύκητας που εντοπίστηκε σε μυστική τοποθεσία των υγρών δασών της Παταγονίας μπορεί να μετατρέπει την κυτταρίνη σε αέριους υδρογονάνθρακες για την παραγωγή βιοντίζελ. Οι ερευνητές που τον ανακάλυψαν κατέθεσαν ενθουσιασμένοι αίτηση για πατέντα.
Ο μύκητας Gliocladium roseum «είναι ο μόνος οργανισμός που έχει βρεθεί να παράγει έναν τόσο σημαντικό συνδυασμό συστατικών για καύσιμα» δήλωσε στο AFP ο Γκάρι Στρόμπελ, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα. Η ανακάλυψή του παρουσιάζεται στη βρετανική επιθεώρηση Microbiology.
Τα σημερινά βιοκαύσιμα έχουν σημαντικά μειονεκτήματα, καθώς παράγονται κυρίως από καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και η σόγια, και απαιτούν μεγάλες εκτάσεις που κανονικά θα χρησιμοποιούνταν στη γεωργική παραγωγή. Οι τελευταίες έρευνες κατηγορούν τα βιολογικά καύσιμα ότι ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων και κάνουν κατάχρηση φυσικών πόρων.
Ο νέος μύκητας θα μπορούσε ίσως να αλλάξει την κατάσταση, καθώς μετατρέπει σε αέριους υδρογονάνθρακες διάφορες μορφές κυτταρίνης (βασικό δομικό υλικό των φυτών) που μένουν σήμερα αναξιοποίητες, όπως το πριονίδι και άλλα παραπροϊόντα του ξύλου και της γεωργικής παραγωγής.
Ο κοκκινωπός Gliocladium roseum εντοπίστηκε να αναπτύσσεται μέσα στον κορμό του απειλούμενου δέντρου ούλμο (Eucryphia cordifolia) της Χιλής και της Παταγωνίας. Παράγει όχι μόνο πτητικούς υδρογονάνθρακες αλλά και αέρια αντιβιοτικά που σκοτώνουν άλλα είδη μυκήτων.
Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το «μυκοντίζελ» με την ελπίδα ότι ο μοναδικός μύκητας είναι δυνατό να καλλιεργηθεί σε βιομηχανικούς βιοαντιδραστήρες.
Πηγή: www.in.gr

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων από Τα παράξενα της Φύσης

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων

Eπισκέψεις
To δικτυακό μας τόπο έχουν επισκεφθεί 95766 φορές 13140 μοναδικοί επισκέπτες.
Τοποθεσία

Δείτε την ακριβή θέση των γραφείων του συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου σε Google maps
Χορηγοί

©2009 Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Web developement & design: QV-WEB