Πατησίων 5, Ομόνοια, 10436 Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
Παρατηρητήριο Βελανιδιάς
Βρίσκεστε στη σελίδα: Νέα - Άρθρα
16/6/2016 ΑΝΑΦΟΡΆ Προς το Προεδρείο της Βουλής ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΤΟΥ ΚΚΕ.


 

 

 

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

 

 

 

       

Προς το Προεδρείο της Βουλής

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος

 

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το ψήφισμα διαμαρτυρίας των κατοίκων Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου

και τον γύρω χωριών  του Δήμου Ξηρομέρου ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας με  βιομάζα, ισχύος 1MW στη θέση «Κλημάτια» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, Δ. Ξηρομέρου, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Γ.Γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης και να αποτραπεί η εγκατάσταση της μονάδας.

 

 

Αθήνα 26/5/2016

Οι καταθέτοντες βουλευτές


ΨΗΦΙΣΜΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

30/4/2026

 

       Εμείς οι κάτοικοι της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου και τον γύρω χωριών  του Δήμου Ξηρομέρου, που συγκεντρωθήκαμε διαμαρτυρόμενοι, σήμερα Μεγάλο Σάββατο 30 Απριλίου 2016 και ώρα 11:00 το πρωί, ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας με  βιομάζα, ισχύος 1MW στη θέση «Κλημάτια» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, Δ. Ξηρομέρου:  

1)-Βροντοφωνάζουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας με βιομάζα, ισχύος 1MW της ατομικής επιχείρησης «ΖΗΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», στη θέση «Κλημάτια» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, Δ. Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

2)-Δηλώνουμε ότι η Έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση,  αποτελεί μια πραξικοπηματική ενέργεια που στρέφεται κατάφωρα ενάντια στην τοπική κοινωνία που γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας βιομάζας αλλά και στις ομόφωνες αρνητικές τοποθετήσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου............

 

 

 

3)-Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην καταστροφή της οικονομίας της περιοχής αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, (παρουσία αρχαιολογικού χώρου ''ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ'', κοντά στην τοποθεσία ανέγερσης της μονάδας, Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου) όπου δε χωράνε μονάδες τέτοιου χαρακτήρα. 

4)-Προειδοποιούμε ότι τα προβλήματα που προκαλούν τέτοιες μονάδες είναι πολλά και σύνθετα αφού δεν υπάρχει ασφαλές όριο εκπομπών μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προστατεύει τους κατοίκους από τους κινδύνους των μονάδων αεριοποίησης βιομάζας, πόσο μάλλον που ακολουθούν για αδειοδότηση και άλλες μονάδες κοντά στα χωριά μας. 

5)-Το γεγονός ότι ο Δήμος Ξηρομέρου δεν έχει (ΣΧΟΑΠ) δεν νομιμοποιεί κανένα ούτε ιδιώτη ούτε την αποκεντρωμένη διοίκηση να καταλαμβάνει ή να παραδίδει περιοχές αγροτικές για βιομηχανική χρήση, τι στιγμή που υπάρχει το Πλατυγιάλι Αστακού προορισμένο για τέτοιας μορφής χρήσης, σύμφωνα με το χωροταξικό σχεδιασμό της περιφέρειας. 

6)-Τέλος την περιοχή υπάρχει το βελανιδοδάσος το οποίος εκτός από τοπίο φυσικού κάλλους σίτισε όλη τη περιοχή του Ξηρομέρου για δεκάδες χρόνια και που κινδυνεύει από την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων λόγω γειτνίασης.    

 

ΖΗΤΟΥΜΕ

-Να ακυρωθεί η απόφαση του Γ.Γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης και να αποτραπεί η εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδος στη θέση «Κλημάτια» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, Δ. Ξηρομέρου  και

 

ΚΑΛΟΥΜΕ

-Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρέμβει έτσι ώστε με τις ενέργειες του να σταματήσει ένα έγκλημα οικονομικό οικολογικό περιβαλλοντικό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Τους Βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας να υποστηρίξουν σε όλα τα επίπεδα τα δίκαια επιχειρήματά μας.

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ

ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

Οι κάτοικοι θα αγωνιστούν μαζί με τους συλλόγους, τους φορείς και τους πολίτες με κάθε μέσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής τους.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων

Eπισκέψεις
To δικτυακό μας τόπο έχουν επισκεφθεί 93422 φορές 13014 μοναδικοί επισκέπτες.
Τοποθεσία

Δείτε την ακριβή θέση των γραφείων του συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου σε Google maps
Χορηγοί

©2009 Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Web developement & design: QV-WEB