Πατησίων 5, Ομόνοια, 10436 Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
Παρατηρητήριο Βελανιδιάς
Βρίσκεστε στη σελίδα: Νέα - Άρθρα
28/5/2017 Ο πατέρας.


 Είναι μια μαρτυρία από έναν άνθρωπο που έδωσε την Ζωή του,για το χωριό Σκουρτού Ξηρομέρου,την οικογένεια,την κοινότητα και κοινωνία Σκουρτούς,τον αγροτικό συνεταιρισμό και την ένωση Αστακού την οργάνωση της Αγροτικής Τράπεζας και προπαντός για την μόρφωση των νέων.Διετέλεσε Δάσκαλος προπολεμικά στον Πρόδρομο για μια διετία .Γραμματέας κοινότητας Σκουρτούς από το 1933 έως 1945 και τον διώξανε, (επειδή ήταν κουνιάδος του κουμουνιστή Ντίνο Μάτζαρη που τον εκτέλεσαν τον Ιούνη του 1949 στο Γουδί ,γιατί δεν αποκήρυξε το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας),και για το <<αμάρτημα>> της αδελφοσύνης τον τιμώρησαν στο μαρτύριο του βασανισμού .

Ο βασανισμός αυτός ήταν ως ''ανταμοιβή" που έσωσε το χωριό Σκουρτού ,το χωριό του, από τον εμπρησμό των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών στις 8 Απρίλη του 1943 ,ως γνώστης των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών.
Γραμματέας Συνεταιρισμού 1945-1982.Η πηγή ιστορικής μνήμης για τον Λαογράφο Παπατρέχα Γεράσιμο και για πολλούς άλλους εγγράμματους .
Ως τελειόφοιτος της Νομικής Αθηνών του 1925 τρεις στόχους έβαλε στην Ζωή του να μην εγκαταλείψη το κονάκι του στην Σκουρτού .
Να παρακινεί τους νέους και τις νέες να φύγουν από το χωριό να μάθουν γράμματα ,να αλλάξει η ζωή τους.
Και τελευταίο να μεταλαμπαδεύση την αγάπη του και τον ανεκπλήρωτο στόχο του ,σε μας που αγαπούμε την Σκουρτού και το Ξηρόμερο,για ανάδειξη των Αρχαιοτήτων και των Μνημείων του ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΆΣΟΥΣ Ξηρομέρου.
Ο Δημητρός Στρατούλης ήταν ΠΑΤΈΡΑΣ(του προέδρου του συλλόγου βελανιδιάς η Αμαδρυάδα και διαχειριστή των ΣΆΪΤ του Συλλόγου Αμαδρυάδα).
Η ΑΓΆΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΎ ΣΤΡΑΤΟΎΛΗ(1904-1983) ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΥΡΤΟΎ ΚΑΙ ΤΟ ΞΗΡΌΜΕΡΟ ΔΙΟΧΕΤΕΎΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΆ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΊΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΉΣΟΥΜΕ .
ΑΤΙΣΤΕΚΌΜΑΣΤΕ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΆ ΘΑ ΑΝΑΔΕΊΞΟΥΜΕ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΚΆΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΩΝ ΑΚΑΡΝΆΝΩΝ.
Τέλος το χωριό Σκουρτού ,πήρε το όνομά του,κατά τον Λατινομαθή Δημητρό , από το γερούνδιο του ascortare-SCURTUM, που σημαίνει Φως,Πολιτισμός ,Γραφεία.www.facebook.com/makisscurtu/videos/vb.100012178995261/341309369618360/

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων

Eπισκέψεις
To δικτυακό μας τόπο έχουν επισκεφθεί 103894 φορές 13813 μοναδικοί επισκέπτες.
Τοποθεσία

Δείτε την ακριβή θέση των γραφείων του συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου σε Google maps
Χορηγοί

©2009 Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Web developement & design: QV-WEB