Πατησίων 5, Ομόνοια, 10436 Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Παρατηρητήριο Βελανιδιάς
Βρίσκεστε στη σελίδα: Νέα - Άρθρα
05/1/2017 Ο ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΈΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΌΣ


Η ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ
«Δρυός ακμαζούσης πας άνθρωπος ωφελείται»
Η βελανιδιά είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί στη χώρα μας, σε πολλές παραλλαγές μα και σε όλες τις χώρες της μεσογείου και σε πολλά μήκη και πλάτη της γης. Πρόκειται για ένα δέντρο που το ξέρουμε όλοι, είτε σαν ονομασία, είτε για τα οφέλη που μας προσδίδει με τα βελανίδια του, με το ξύλο του και πάνω από όλα με την σκιά του. Πρόκειται για ένα δέντρο γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων που μάλιστα οι αρχαίοι έλληνες το είχαν περί πολλού και για αυτό κιόλας το θεώρησαν ως δένδρο του ίδιου του θεού των θεών, του Δία. Κάτω από τον ίσκιο του πολλοί άνθρωποι δροσιστήκαν και δροσίζονται από την κάψα του καυτού καλοκαιριάτικου μεσημεριού, πολλοί ξαποσταίνουν και κοιμούνται εισπνέοντας το καθαρό οξυγόνο που γενναιόδωρα παρέχει σε αφθονία. Το αγέρωχο αυτό δέντρο που θαυμάζουν οι επισκέπτες του δάσους της βελανιδιάς, άθελά του και άθελά μας, μας έχει συναρπάσει, είτε ως φυτό της χλωρίδας, είτε ως οίστρος για τους διψασμένους και κουρασμένους του μεσημεριού, είτε ως εραστές του καλού κρασιού που παράγεται από τα βαρέλια τα κατασκευασμένα από το μυρωδάτο ξύλο της βελανιδιάς.
Πολλές και ποικίλες είναι οι χρήσεις του δυνατού, σκληρού και ανθεκτικού ξύλου της βελανιδιάς. Θεία, επομένως, είναι η χάρη στους τόπους που η φύση τους προίκισε με το δάσος της βελανιδιάς.
Αυτό όμως το ευλογημένο δένδρο της βελανιδιάς, που, είτε ως απλό μεμονωμένο δένδρο, είτε ως δάσος της βελανιδιάς, πολλές φορές το προσπερνάμε αδιάφοροι, αξίζει να το προσέξουμε και να εντρυφήσουμε πάνω σ’ αυτό και τότε θα δούμε ότι όχι μόνο μας δίνει αναπνοές και ποικίλα άλλα οφέλη αλλά και ότι μπορεί να μα ενώσει, όχι απλά ως οικολόγους αλλά ως συνειδητά κοινωνικά όντα που συνειδητοποιούν και σέβονται όσα θαυμαστά έργα η φύση μας χαρίζει. Τότε θα δούμε ότι αυτό το δένδρο, δικαίως δοξάστηκε, τιμήθηκε και θεοποιήθηκε στο διάβα των αιώνων, θα δούμε ότι τη δικαίωση του αυτή, εμείς μπορούμε να τη συνεχίσουμε επάξια, όχι απλά ως επισκέπτες ενός δάσους βελανιδιάς, όχι απλά ως διαβάτες, οδοιπόροι κουρασμένοι που βρίσκουμε περιστασιακά δροσιά κάτω από το πυκνό φύλλωμα του, αλλά ως συνειδητοί φύλακες και τιμητές του. Θα δούμε ότι αξίζει να γίνουμε «μύστες» του και να το τιμούμε και ατομικά και συλλογικά. Υπό αυτήν την έννοια αξίζουν συγχαρητήρια σ’ όλους εκείνους που εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και λειτουργούν μέχρι σήμερα το Σύλλογο «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ».
Η ζωή σήμερα δείχνει ότι αυτός ο σύλλογος πρέπει να πάρει ευρύτερες διαστάσεις, πανελλαδικής εμβέλειας για να μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε πολύ περισσότερους που ευαισθητοποιούνται από αυτό το εγχείρημα, να δραστηριοποιηθούν για την προστασία και ανάπτυξη του δάσους σε όλη τη χώρα. Έτσι το θεϊκό δένδρο του ΔΙΑ θα αποκτήσει τους φύλακες Αγγέλους του σε όλη τη χώρα και στη θέση του «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» θα εδραιώσουν το «δρυός ακμαζούσης πας άνθρωπος ωφελείται».
ΈΝΑ ΚΕΊΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΈΝΟ ΑΠΌ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟ  ΔΑΣΚΑΛΟ ,ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΌ ,ΤΟΝ ΔΗΜΉΤΡΗ ΑΓΚΑΒΑΝΆΚΗ , ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΎΕΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΆΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΦΊΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΆΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΊΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΉ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΆΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ.
Η ΠΡΏΤΗ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΣΤΙΣ 26-2-2017 ,ΠΑΤΗΣΊΩΝ 5 ΟΜΌΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10 Π.Μ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΉ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΤΗΣ ΑΜΑΔΡΥΆΔΑΣ. 

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων

Eπισκέψεις
To δικτυακό μας τόπο έχουν επισκεφθεί 96063 φορές 13157 μοναδικοί επισκέπτες.
Τοποθεσία

Δείτε την ακριβή θέση των γραφείων του συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου σε Google maps
Χορηγοί

©2009 Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Web developement & design: QV-WEB