Πατησίων 5, Ομόνοια, 10436 Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
Παρατηρητήριο Βελανιδιάς
Βρίσκεστε στη σελίδα: Νέα - Άρθρα
26/9/2009 Δεκάδες νέα είδη ανακαλύφθηκαν στον ποταμό Μεκόνγκ


Βάτραχος με δόντια και δεκάδες ακόμα είδη ανακαλύφθηκαν στον ποταμό Μεκόνγκ

 
Ένας βάτραχος με δόντια που τρώει ακόμα και πουλιά, μια σαύρα με κηλίδες σαν της λεοπάρδαλης και μια οχιά με ραβδώσεις τίγρης περιλαμβάνονται στα 163 νέα είδη που ανακάλυψε η WWF στην περιοχή του μεγάλου ποταμού Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία.
Στη διάρκεια του 2009 ανακαλύφθηκαν στον Μεκόνγκ 100 νέα φυτά, 28 ψάρια, 18 ερπετά, 14 αμφίβια, δύο θηλαστικά και ένα πτηνό. Αυτό σημαίνει τρία νέα είδη ανά εβδομάδα, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 1.000 νέα είδη που αναγνωρίστηκαν στην περιοχή τη δεκαετία 1997-2007.
«Έπειτα από χιλιετίες στην αφάνεια, αυτά τα είδη έρχονται τώρα στο προσκήνιο, και πολλά ακόμα μένει να ανακαλυφθούν» σχολίασε ο Στούαρτ Τσάπμαν, διευθυντής του προγράμματος της WWF για τον Μεκόνγκ.
«Ορισμένα είδη θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, ενώ πολλά όχι» προειδοποίησε. «Σπάνια, απειλούμενα και ενδημικά είδη, όπως αυτά που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή η κλιματική αλλαγή θα συρρικνώσει περαιτέρω τα μικρά τους ενδιαιτήματα» εξήγησε.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά νέα είδη είναι ο βάτραχος Limnonectes megastomias, o oποίος διαθέτει σχηματισμούς σαν κυνόδοντες και παραμονεύει για έντομα και πουλιά στα νερά της ανατολικής Ταϊλάνδης.
Μια ακόμα παράξενη ανακάλυψη είναι η σαύρα Goniurosaurus catbaensis, που ζει στο νησί Κατ Μπα του Βιετνάμ. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σαμιαμίδι, έχει μεγάλα πορτοκαλί-καφέ μάτια που θυμίζουν αιλουροειδές και φέρει σε όλο του το σώμα κηλίδες σαν της λεοπάρδαλης.
 
Την ώρα που οι ερευνητές προσπαθούσαν να συλλάβουν ένα ακόμα νέο είδος σαύρας, ανακάλυψαν σχεδόν κατά τύχη και μια ραβδωτή οχιά, την Cryptelytrops honsonensis, που παραπέμπει σε τίγρη.

«Συλλάβαμε και τη σαύρα και το φίδι και αποδείχθηκαν και τα δύο νέα είδη» ανέφερε ο Λι Γκρίσμερ του Πανεπιστημίου Λα Σιέρα της Καλιφόρνιας, μέλος της αποστολής.
Πηγή: www.in.gr

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων από Περιβαλλοντικά νέα

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων

Eπισκέψεις
To δικτυακό μας τόπο έχουν επισκεφθεί 21206 φορές 3736 μοναδικοί επισκέπτες.
Τοποθεσία

Δείτε την ακριβή θέση των γραφείων του συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου σε Google maps
Χορηγοί

©2009 Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Web developement & design: QV-WEB