Πατησίων 5, Ομόνοια, 10436 Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
Παρατηρητήριο Βελανιδιάς
Βρίσκεστε στη σελίδα: Νέα - Άρθρα
01/5/2010 Απέτυχε το διεθνές σχέδιο για προστασία της βιοποικιλότητας


Η διεθνής κοινότητα απέτυχε παταγωδώς να περιορίσει τον ρυθμό απώλειας της βιοποικιλότητας, όπως προέβλεπε ένας από τους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, δείχνει έρευνα του ΟΗΕ που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.
Ο στόχος για «σημαντική μείωση» του ρυθμού απώλειας ειδών υπεγράφη το 2002 στο πλαίσιο της Συνθήκη για τη Βιολογική Ποικιλότητα. Είναι ένας από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που έχουν θέσει οι 192 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.
Το έτος-στόχος για την επίτευξη αυτής της μείωσης ήταν το 2010.
«Όλες τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις απέτυχαν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεν καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο για το 2010» δηλώνει στο Science ο Μάθιου Ουάλποουλ του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η μελέτη εξέτασε 31 περιβαλλοντικούς δείκτες χρησιμοποιώντας διεθνή δεδομένα που καλύπτουν την περίοδο 1970-2005. Η ανάλυση δεν έδειξε καμία γενική μείωση στο ρυθμό απώλειας ειδών, ούτε υποχώρηση των πιέσεων που δέχονται τα οικοσυστήματα.
Μεταξύ άλλων, οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών ζώων συρρικνώθηκαν κατά 30% από το 1070, η έκταση που καταλαμβάνουν τα μαγκρόβια φυτά και τα θαλάσσια λιβάδια μειώθηκε κατά 20% και τα κοράλλια απονεκρώθηκαν σε ποσοστό 60%.
Επιδείνωση καταγράφεται σε απειλές όπως η αποδάσωση, η εξάπλωση ξενικών ειδών στην Ευρώπη και άλλες περιοχές, η υπεραλίευση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στις ελάχιστες θετικές εξελίξεις που εντόπισε η μελέτη περιλαμβάνεται η αύξηση της έκτασης των προστατευόμενων περιοχών, όπως συνέβη στην πολύτιμη ζούγκλα του Αμαζονίου.
Τα συμπεράσματα της μελέτης θα συζητηθούν τώρα από τους επιστήμονες της Συνθήκης, οι οποίοι προγραμματίζεται να συναντηθούν το Μάιο προκειμένου να καθορίσουν τους στόχους για την επόμενη δεκαετία.
Οι προτάσεις τους θα υποβληθούν για έγκριση τον Οκτώβριο του 2010 σε διάσκεψη των χωρών-μελών που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία.

Πηγή: www.in.gr

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων από Περιβαλλοντικά νέα

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων

Eπισκέψεις
To δικτυακό μας τόπο έχουν επισκεφθεί 103211 φορές 13734 μοναδικοί επισκέπτες.
Τοποθεσία

Δείτε την ακριβή θέση των γραφείων του συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου σε Google maps
Χορηγοί

©2009 Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Web developement & design: QV-WEB