Πατησίων 5, Ομόνοια, 10436 Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
Παρατηρητήριο Βελανιδιάς
Βρίσκεστε στη σελίδα: Νέα - Άρθρα
06/3/2010 Πράσινο φως της ΕΕ για την καλλιέργεια και εισαγωγή νέων «μεταλλαγμένων»


Για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού -μιας ποικιλίας πατάτας για αποκλειστικά βιομηχανική χρήση- και παράλληλα έδωσε το πράσινο φως για την εμπορία τριών ποικιλιών «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αποφάσεις για την αδειοδότηση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών λαμβάνονται κατά πλειοψηφία μεταξύ των χωρών-μελών. Αν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, το θέμα παραπέμπεται στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών. Αν και οι υπουργοί δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε διάστημα τριών μηνών, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Επιτρoπή, όπως και τελικά συνέβη.
Μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο την πρόθεσή του να επακεκκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης, παρά τις διαφωνίες πολλών χωρών-μελών.
Τελικά η Κομισιόν ενέκρινε την καλλιέργεια εντός της ΕΕ της πατάτας Amflora που ανέπτυξε η γερμανική BASF, όχι για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά για βιομηχανική χρήση. Σε αντίθεση με τις συμβατικές πατάτες, που παράγουν ένα μείγμα αμυλόζης και αμυλοπηκτίνης, η Amflora παράγει σχεδόν καθαρή αμυλοπηκτίνη που μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων και δομικών υλικών.
Η Επιτροπή δεν εντόπισε ενδείξεις ότι το νέο προϊόν εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν στην απόφαση. Σύμφωνα με την οργάνωση Φίλοι της Γης, η νέα πατατιά περιέχει ένα γονίδιο που προσδίδει αντίσταση σε ένα αντιβιοτικό και θα μπορούσε θεωρητικά να διαρρεύσει στο περιβάλλον.
Μέχρι σήμερα, το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που επιτρεπόταν να καλλιεργηθεί στην ΕΕ ήταν το καλαμπόκι MON 810 της αμερικανικής Monsanto, το οποίο είχε λάβει άδεια το 1998, πριν επιβληθεί μορατόριουμ.
Όμως η Ελλάδα και πέντε ακόμα ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει μονομερώς την καλλιέργεια του MON 810 ενεργοποιώντας νομικές ρήτρες.
Η Ιταλία, μάλιστα, αντέδρασε στην έγκριση της πατάτας Amiflora: «Είμαστε αντίθετοι με την απόφαση που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Λούκα Ζάια.
Εκτός από την καλλιέργεια της πατάτας Amflora, οι Βρυξέλλες ενέκριναν επίσης την εμπορική διάθεση (αλλά όχι την καλλιέργεια) τριών ακόμα ποικιλιών διαγενετικού καλαμποκιού της Monsanto, οι οποίες είναι παράγωγες της ποικιλίας MON 863.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων συστατικών πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στα τρόφιμα.

Πηγή: www.in.gr

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων από Περιβαλλοντικά νέα

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων

Eπισκέψεις
To δικτυακό μας τόπο έχουν επισκεφθεί 21072 φορές 3735 μοναδικοί επισκέπτες.
Τοποθεσία

Δείτε την ακριβή θέση των γραφείων του συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου σε Google maps
Χορηγοί

©2009 Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Web developement & design: QV-WEB