Πατησίων 5, Ομόνοια, 10436 Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
Παρατηρητήριο Βελανιδιάς
Βρίσκεστε στη σελίδα: Νέα - Άρθρα
24/4/2019 Υπομνημα.


 

 

 

 

λ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κ

                                          ΥΠΟΜΝΗΜΑ                                                                              Του Συλλόγου Φίλων Της   Βελανιδιάς  Και  Περιβάλλοντος  <<Η Αμαδρυάδα>>                                                                                                                    

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019

7:44 μμ

 

                                                                      ΠΡΟΣ

    1. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

    Αμαλιάδας 17  11523  ΑΘΗΝΑ

    1. Επιτροπή   Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων

    Ο  σύλλογός μας ,σας ενημερώνει ότι την  Τετάρτη 13  Μάρτη 2019  συνεδρίασε το Δ.Σ στα γραφεία του ,Πατησίων 5 Ομόνοια Αθήνα ,και ευρισκόμενο σε απαρτία συζήτησε και αποφάσισε ,για τις εγκρίσεις τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά  στην περιοχή Μανωλόπουλο Φυτειών(Μαχαλάς) Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας και για την λαθροξύλευση και το λαθρεμπόριο βελανιδιάς, ότι  το υπουργείο και η  Επιτροπή προστασίας του περιβάλλοντος της Βουλής θα σταματήσουν το κακό ,που δεν είναι τίποτε άλλο από την καταστροφή του ωραιότερου και μεγαλύτερου δάσους βελανιδιάς Ξηρομέρου.

    Έχοντας την ελπίδα ότι θα δώσετε οριστικό τέλος στον εμπαιγμό και την συνεχή προσπάθεια των αρμοδίων του νομού Αιτωλοακαρνανίας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το περιβάλλον ,στο όνομα της <<ανάπτυξης>> και στην ιδιότυπη σχέση που έχουν με τους νταήδες της επαρχίας και τα οργανωμένα συμφέροντα ,να καταστρέψουν το περιβάλλον του Ξηρομέρου.

    Συγκεκριμένα οι πολιτιστικοί  και περιβαλλοντικοί σύλλογοι πάλευαν ενάντια  στο λιθάνθρακα σαν πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας που προόριζαν οι επιτροπές περιβάλλοντος της περιφέρειας στο  Πλατυγιάλι Αστακού το 2008.

    Για τα στερεά απόβλητα στην Τσαπουρνιά Μαχαιράς με μπροστάρη το σύλλογό μας  οι φορείς της επαρχίας μας έδωσαν μάχες και τελικά το 2005 ,απέτρεψαν την αποθήκευσή τους. Το 2016  με πρωτοβουλία του συλλόγου μας αποτρέψαμε οι φορείς των αποδήμων Αιτωλοακαρνάνων την   εγκατάσταση μονάδας παραγωγής  

    ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στην Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου.

    Και άλλες περιπτώσεις αναφέρουμε επιγραμματικά ,που κατάφεραν οι φορείς  να μπουν μπροστά και να σταματήσουν τις  αυθαιρεσίες των αρμοδίων ,όπως ακύρωση εγκατάστασης  βιορευστών στο Βόρειο Ξηρόμερο ,η ματαίωση της οικοπεδοποίησης της Βελλάς Βασιλόπουλο και του Ασπρογιαλιού Καραϊσκάκη ,και πολύ παλιότερα περιορισμό της λαθροξύλευση και του λαθρεμπορίου της βελανιδιάς και των άλλων δασικών δέντρων.

    Όταν μπαίνει πρώτα η υγεία  και η καθαρότητα του περιβάλλοντος τότε οι φορείς θα καταφέρουν να παραδώσουν αυτό το πανέμορφο τοπίο στις μελλοντικές γενιές. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις που οι αρμόδιοι κάνουν τα στραβά μάτια σε ατασθαλίες και καταστροφές ,είτε <<αμάρτησα για την ψήφο μου>>,είτε να τα <<έχω καλά με τους δυνατούς(νταήδες)>>,είτε <<υπάρχει δόλος και διαφθορά>> ,είτε <<άντε να δουλέψει κανένα παιδάκι>>,και ορισμένοι πολιτιστικοί φορείς δεν ασχολούνται και έτσι οι εταιρείες (ιχθυοτροφεία, μόλυνση της λίμνης Αμβρακίας, μόλυνση της λίμνης Οζερού, παραχώρηση πάνω από 100 στρέμματα δάσους με βελανιδιές και πουρνάρια στο μοναστήρι Λυγκοβιτσίου, εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ακαρνανία) ,καταστρέφουν το περιβάλλον και μετά από χρόνια δεν θα μείνει τίποτε.

    Παρότι ήμαστε ένας σύλλογος με 21 χρόνια δράση και στο Ξηρόμερο και στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν μας καλεί (η  Περιφέρεια ,ο Δήμος Ξηρομέρου, ο Δήμος Ακτίου -Ανακτορίου ,οι κοινότητες του Ξηρομέρου)  κανείς ,για να συζητήσουμε για το δάσος βελανιδιάς. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι το ότι ,μετά την αίτηση του συλλόγου μας για συζήτηση, το καλοκαίρι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου ,για

    την προστασία του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου, ο Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι <<ο Δήμος δεν έχει καμία δουλειά με το δάσος>>.

    Για την έγκριση των τριών μονάδων και την αντίδραση της Ομάδας εκπροσώπων πολιτών της τοπικής Κοινότητας Φυτειών του Δήμου Ξηρομέρου, Αιτωλοακαρνανίας ενημερωθήκαμε πριν μια βδομάδα από τον πρώην βουλευτή Κο  Μακρυπίδη  Ανδρέα ,και μετά την απόφασή μας συντασσόμαστε πλήρως στον αγώνα  κατά της εγκατάστασης  των μονάδων αυτών που ελπίζουμε , να μην δημιουργηθεί ξανά πρόβλημα καταστροφής του δρυοδάσους.

    Οι τοποθεσίες Παλιομπρούσκα, Μαστοράκια και Μέγας Κάμπος είναι  στο δάσος βελανιδιάς Ξηρομέρου ,στην περιοχή που ήταν το ιστορικό χωριό Μανωλόπουλο ,που  έχει το πηγάδι  και τρία εκκλησάκια. Απέχουν από την Αρχαία Ακρόπολη των Ακαρνάνων (Παλιόκαστρο Σκουρτούς)  ενάμισι χιλιόμετρο,  ένα χιλιόμετρο από την Φραγκοβρούσκα(το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο των Ακαρνάνων) και οκτακόσια μέτρα από το αρχαίο πηγάδι Ψαρόφιο που βρίσκεται σε ύψος περίπου 400 μέτρα δίπλα σχεδόν από την Φραγκοβρούσκα και κάτω δυτικά από την Αρχαία Ακρόπολη. Η ερμηνεία της τοποθεσίας Παλιομπρούσκα την δίνει ο συγγραφέας Θωμάς Μποκόρος στο βιβλίο του Αιτωλία -Ακαρνανία μνημεία- Ήρωες-Θρύλοι ,σελίδα 33 :<<Στην περιφέρεια της Σκουρτούς υπάγεται και η προϊστορική ακρόπολη και το μοναστήρι του Λυγκοβιτσίου .Κάτω από το μοναστήρι κοντά στη Λίμνη(Οζερός) η περιοχή λέγεται Παλιομπρούσια. Στην Παλιομπρούσια υπάρχουν 25 περίπου πιθάρια σκαμμένα στο βράχο. Το βάθος τους είναι περίπου1,1/2 μέτρο. Η εσωτερική των διάμετρος1 μέτρο .Το στόμιό τους μικραίνει σε 0,50-0,70μ.Τέτοια πιθάρια βρίσκουμε και στις περιφέρειες των χωριών Μπαμπίνης και Μαχαλάς(Φυτείες).Και στα χωριά αυτά τις περιφέρειες αυτές τις λένε Παλιομπρούσια. Ρώτησα κάποιον από το Μαχαλά  γιατί τις λένε έτσι. Ίσως μου είπε είναι η λέξη σύνθετη από το παλιό και μπρούτζος .Δηλαδή εύρισκαν σε αυτές τις περιφέρειες χάλκινα είδη>>.Το δρυοδάσος  και πολύ κοντά στην περιοχή έχει το κάστρο των Δηριέων στην Σκουρτού  και αρχαία δίδυμα πηγάδια, το κάστρο των φοιτιών στην Μπαμπίνη και άλλα. Η  ομορφιά είναι ανεκτίμητη και η θέα ακόμη και από τις τοποθεσίες αυτές είναι μοναδική. Θα καταστραφούν και θα μολυνθούν αέρας ,νερό και έδαφος .Η σπάνια χλωρίδα(βελανιδιές ,πουρνάρι, κουκουρεφτια ,παιώνιες, άγριες ορχιδέες Αϊ Βάρβαρο κ.τ.λ.) και η  άγρια πανίδα (χελώνες, αλεπούδες ασβοί, κουνάβια  κ.τ.λ.)

    Θα  χαθούν αν δεν σταματήσουμε το κακό της καταστροφής του βελανιδοδάσους.

    Παρακαλούμε όπως  αποτρέψετε την κατασκευή των επικίνδυνων, για  την υγεία των κατοίκων και επισκεπτών ,μονάδων και κάντε τις απαραίτητες ενέργειες ,όπως και η ειδική μόνιμη επιτροπή προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής στις 29 Απριλίου 2009 πρότεινε  ,τη διερεύνηση της δυνατότητας να ενταχθεί σε ξεκάθαρο καθεστώς προστασίας το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος.

    Η λύση για την σωτηρία του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου είναι να γίνει Εθνικός Δρυμός. Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας

                                               Με εκτίμηση

     

    Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ                              ΠΟΛΥΖΟΣ  ΠΕΤΡΟΣ

     
     
Επισυναπτόμενο αρχείο

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων

Eπισκέψεις
To δικτυακό μας τόπο έχουν επισκεφθεί 102135 φορές 13639 μοναδικοί επισκέπτες.
Τοποθεσία

Δείτε την ακριβή θέση των γραφείων του συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου σε Google maps
Χορηγοί

©2009 Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Web developement & design: QV-WEB